Основите на промяната


Интервюто на Франческо Мараподи за Алганюс – водещ Лучо Джордано с Лучия Джованини– . 


Животът се върти около нас, артисти, интелектуалци, мислители, учени, хора с големи способности, хора, които бихме могли да променим света, но оставаме да живеем зад кулисите, често в плен на демоните на отрицанието и колебанието: Не, Ако, Вероятно. Казано по друг начин, нашите дневни  дози комплекси и нерешителност, които атакуват и обсебват интелектуалните ни способности.  “Не бих могъл да кажа!Не вярвам ! Ами ако се проваля? Ами ако не е така? Дали ще ме осмеят?”


Много хора живеят далеч от действителността, един живот в сянка, жертви на собствените си колебания и несигурност, често слуги на самите себе си и на чуждото мнение.

Даваме ли си сметка, че в действителност, светът върви напред със своите дилеми и ежедневни трудности и нашето съществуване е свързано с този процес? Успоредно с времето, което ни вкарва в един необратим процес. Кой може да ни попречи да изживеем нашия престой на Земята по най-правилния начин и да се докоснем до щастието? Никой. Дори и самите ние! 

Необходимо е тоест да задвижим способностите си и да дарим поне един лъч светлина на себе си и на другите? Любовта винаги триумфира винаги, особено ако е в тандем с желанието да постигнем крайната цел?

Както предизвестих, ще разгледаме този аргумент с Лучия Джованини, (един от най-големите съвременни експерти ), която посредством собствените си житейски преживявания, е написала една трилогия , която поради ограничено ни време, ще можем само да споменем. И така , ние от Алганюс, в желанието си да изясним някои пунктове, поканихме Лучия Джованини за интервю, с което тя ни удостои .

Добър ден Госпожо Джованини. Познаваме се отдавна . Ако разрешите да минем на ти?
Разбира се.

Твоите критери за еволютивно израстване дават значими резултати. За да дам пример със себе си, ще призная, че останах омагьосан и считам себе си за пряк свидетел на една тотално нова система за живеене;  един перфектен метод за еволютивно израстване. Как се чувстваш като носителка  на този  феномен?
За мен е чест да бъда свидетел на еволютивната промяна (тоест подобрението) в живота на толкова много хора.

В последната ти книга Толкова различен живот  говориш за Африка, където си прекарала детството си; до каква степен това се е отразило на твоя подход към промяната?
Значително. Природата на Африка и съществата, които я населяват и обитават ме очароваха още в детските ми години. Видях човешки съшества, които живееха в колиби в храстите, прекосяваха пустинята в каравани, видях животни убити от сушата или от бракониери, недохранени деца и умиращи в мръсотията родилки, и всичко това генерира у мен едно силен тласък да направя нещо за да облекча страданието, на всички нива, на хората и животните, физическо и психическо. Желание, което ме съпровожда през целия ми живот.

Това което разбираме от книгите ти е, че през първите етапи от твоето съществуване, като всяко човешко същество, си се борила с житейски трудности и със собствена си несигурност.Трудности, които за щастие, си преодоляла блестящо. Експериментирала си върху себе си ефикасността на днешните ти доктрини, така ли да го разбираме?
Да, всяка част от моя метод е експериментирана от мен самата и то многократно.

Знам,  че си вегетарианка и, че освен социалните ти ангажименти, си водила и продължаваш да водиш битка срещу малтретирането на животните и преди всичко, срещу вивисекцията. Чест ти прави и е много хубаво.
Добре, въпросът ми е: любовта ти към животните е част от твоята промяна или е израз на привързаност?
Неразделна част от моята еволютивна промяна и от мечтата ми за един по-добър свят. Самият Ганди твърди, че величието на един народ и неговия прогрес се определят от отношението му към животните.Как бихме могли да живеем спокойно, осъзнавайки, че това, с което се храним причинява неописуемо страдание на милиони живи същества?

Как си представяш бъдещето?
Бъдеще, в което всички (животни и хора) да съжителстваме в мир,  да си бъдем взаимно полезни, да трансформираме конкуренцията в сътрудничество, и всички да имаме храна и средства за живот.

Във втората ти книга  Заслужавам най-доброто  казваш: “често търсим външни врагове  за да избегнем борбата със себе си.”
Когато поемем  пътя на промените, гореспоменатите врагове, не се ли превръщат във фантазми, които ни дебнат постоянно, или изчезват окончателно?   
Хубав въпрос. Не е възможно да изчезват,  защото нямаме власт над действията и решенията на другите – напротив, понякога, променяйки нашия статус обезпокояваме онези, които искат да поддържат нещата такива каквито са, но нашата представа за врагове се променя и те не изглеждат така ужасни..

Личности като Ганди, Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела са носители на промяната. Знам че си скромна и  моля, предварително да ме извиниш за въпроса. Добре, ако трябва да се вдъхновиш от някого, кого би избрала? И защо?
Това са митовете на моето детски и тийнейджърски години. Не е лесно. Ганди бих могла да кажа, от една страна Индия е моят втори дом, а от друга, пред очите ми винаги е образът на един дребен мъж, в бели одежди, който с примера си доказа, че е възможно да сме силни по един нежен и ненасилствен начин.

В Освободи живота си , последната книга от трилогията, казваш: “Няма нужда да контролираме емоциите си, а да ги управляваме.” Вярваш, че контролът  би могъл, по някакъв начин, да утежни тежестта и да не съумеем да управляваме себе си?
Да, вярвам, че емоциите се задвижват (от латински e-mozioni movere- движение), докато контролът би ги блокирал или сковал. Идеята е да се научим да ги направляваме и да ги използваме по най-добрия начин, да направляваме тяхното движение, а не да се оставяме да бъдем направлявани от тях. 

Да се върнем към великите личности,  Ганди казва: “Бъди промяната която искаш да видиш в света..” Концепцията, че променяйки себе си ще предизвикаме промени в света около нас. Наистина ли си убедена в този взаимносвързан процес?
Споделям мнението на  Ганди. Да, вярвам абсолютно, че единствената, истинската промяна започва от нас самите. И когато всеки от нас стане малко по-търпелив, малко по-любвеобилен, грижовен към другите, към живите същества и природата, светът започва да става по-добър....

Последен въпрос. Да се върнем отново  към мъдреците.. Добре,  на въпроса коя е неговата религия , Ганди отговаря: “Аз съм мюсулманин, евреин, индус, християнин…”. Твоята дълбока отдаденост на източната  духовна култура не ти ли създава усложнения със западната?
Твърдението на Ганди съвпада с моето. Личният ми духовен път е леко странен: произхождам от католическо семейство, но пък от малка в Африка влязох в досег с различни форми на така наречения анимизъм, а по-късно и изучаването на местното население в Америка ми завещаха дълбоко уважение към природата и към всички нейни форми на живот и съществуване. В тийнейджърските си години изпитах силно влечение към източните религии: покрай многото пътувания между Индия и Непал бях очарована и заплененна от индуизма. По-нататък опознах задълбочено различните форми на будизъм: тибетския, тайландския, китайския, японския. В последните 10 години продължавам изучаването на тайланския и тибетския будизъм с монасите в Тайланд, където живея чест месеца годишно. В Малайзия изучавах Ислям. Открих много сходства в тези религии, установих, че повечето принципи съвпадат. Ако посетите петдесет различни държави, ще се натъкнете на петдесет различни образа и имена на Бог в зависимост от съответната култура и от местните нрави и обичаи, но ако все пак искаме да избистрим понятието за Бог и да го обобщим посредством определени качества, кои биха били те? Без значение е дали сме будисти или християни, евреи или мюсулмани. Когато говорим за духовни качества, ние всъщност говорим за основните човешки качества като Любов, Уважение, Състрадание, Доверие и Вяра.

Мога да кажа, че последният ти отговор беше много изчерпателен.
Добре, на този етап, скъпа Лучия Джованини,   благодарим за отделеното време и най-сърдечно ти пожелаваме успех за твоите методи за еволютивно израстване, които, както е известно, дават добри резултати в  Европа. Благодаря ти отново и нека се поздравим  с надежда да видим реализирани мечти ти, които са и наши.

Последвайте ни